Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Μπαμπά Χρόνια Πολλά !



Πόσο συχνά έβλεπε κανείς παλαιότερα έναν μπαμπά να ασχολείται με την καθημερινότητα και τις δραστηριότητες των παιδιών του ; Δεν ήταν κάτι  πολύ συνηθισμένο. Συνήθως οι μπαμπάδες ήταν σχεδόν αποκλειστικά απασχολημένοι με τις δουλειές τους και με προσωπικές τους ασχολίες, χωρίς να αφιερώνουν πολύ χρόνο στα παιδιά τους. Ήταν κάτι σα να λέμε παρόντες απόντες. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι δεν τα αγαπούσαν, απλά ήταν άλλες οι εποχές, οι αντιλήψεις και οι συνήθειες των περισσότερων οικογενειών. Στις μέρες αυτό έχει αλλάξει. Ευτυχώς !

Παντού γύρω του θα δει κανείς μπαμπάδες με τα παιδιά τους. Στις κούνιες, στα εμπορικά κέντρα, στο σούπερ μάρκετ, στον παιδίατρο, στους παιδότοπους... Οι μπαμπάδες πια συμμετέχουν ενεργά στο μεγάλωμα των παιδιών από την πρώτη κιόλας μέρα που θα γεννηθούν. Θα βοηθήσουν στο πλύσιμο του μωρού, στο άλλαγμά του, στο τάισμά του και σε ότι άλλο χρειαστεί. Και μάλιστα τα καταφέρνουν μια χαρά ! Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι υπέροχο. Αφενός μεν γιατί το παιδί χρειάζεται την παρουσία και των δύο γονιών του σε όλες τις ηλικίες και τις δραστηριότητές του και αφετέρου δε γιατί αυτό συμβάλλει σε έναν στενότερο και ουσιαστικότερο δεσμό μεταξύ τους.

Είναι πικρό για ένα παιδί να βλέπει κάποιον άλλο πατέρα να ασχολείται με το παιδί του και να νομίζει ότι βλέπει ταινία επιστημονικής φαντασίας, απλά επειδή το ίδιο δεν το έχει νιώσει και βιώσει ποτέ. Τα παιδιά έχουν ανάγκη και από τους δύο γονείς. Ο κάθε ένας έχει το δικό του ρόλο και τη δική του ξεχωριστή σημασία στην ψυχική ανάπτυξη του παιδιού.

Οι μπαμπάδες δεν είναι θεατές αλλά συμπρωταγωνιστές στο μεγάλωμα των παιδιών. Αποτελούν σημαντικό πρότυπο για τα παιδιά τους και η συμβολή τους στην ανάπτυξη των παιδιών είναι ανεκτίμητη. Ένας μπαμπάς μπορεί να δώσει στο παιδί του το αίσθημα της ασφάλειας, της στοργής αλλά παράλληλα να είναι γι' αυτό πρότυπο και σημείο αναφοράς στη ζωή του.

Θεωρώ λοιπόν τυχερά τα παιδιά που μεγαλώνουν έχοντας ενεργή και ουσιαστική την παρουσία του μπαμπά τους. Τυχερό λοιπόν είναι και το δικό μου παιδί. Κι αυτό γιατί έχει έναν υπέροχο μπαμπά. Έναν μπαμπά που τον κράτησε από την πρώτη στιγμή στην αγκαλιά του, τον φρόντισε και τον πρόσεξε όσο τίποτα. Ασχολήθηκε και ασχολείται με όλες τις λεπτομέρειες και τις δραστηριότητές του και  μοιράζεται μαζί του κάθε στιγμή, μικρή ή μεγάλη. Έναν μπαμπά που κάνει ότι μπορεί για να τον ευχαριστήσει και προσπαθεί για το καλύτερο. Ένας μπαμπάς και αυστηρός, και ανεκτικός, και αστείος, και καλός, και τρυφερός.

Σήμερα λοιπόν που γιορτάζουν οι μπαμπάδες σου ευχόμαστε Χρόνια Πολλά ! Να είσαι πάντα καλά, γερός και δυνατός να μας φροντίζεις, να μας αγαπάς και να σε αγαπάμε !  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου